Vizija,misija,ciljevi.povijest

 

 

Vizija,misija,ciljevi.....

 

 

 Vizija:

Stvoriti modernu,fleksibilnu i stabilnu Udrugu koja će na cijelokupnom prostoru Primorsko-Goranske Županije, svojim komparativnim prednostima,načinima donošenja odluka, voćstvom i orjentacijom prema globalnim svjetskim trendovima, kvalitetno i pouzdano predstavljati mikologiju kao nauku i gljivarstvo kao struku.

 

Misija


   Zaštita prirode, posebno mikobiote  /svijeta gljiva/  očuvanje biiološke i krajobrazne raznolikosti, zaštita prirodnih vrijednosti, afirmacija  mikologije i gljivarstva u društvu,  unapređenje propisa iz oblasti  gljivarstva, jačanje ugleda, etike i dostojanstva  mikologa i gljivara kao stručnih i profesionalnih  osoba.

 

Vrijednosti

Naše vrijednosti su stručnost, etičnost, odgovornost, ljubav prema prirodi , pravičnost,  supsidijarnost,  poštivanje dostojanstva, osobnosti , ljudskih prava i sloboda.


Vanjski  /eksterni/  ciljevi


1.-  Jačanje uloge gljivarstva i mikologije  iniciranjem izmjena zakona i propisa koji uređuju  ovu oblast.
2.-  Poboljšanje efikasnosti rada gljivarskih  asocijacija iniciranjem izmjena  strateških planova, zakona i podzakonskih propisa
3.-  Podizanje svijesti građana Hrvatske  /posebno u PGŽ/  o značaju i ulozi svijeta  gljiva u očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti.
4.-  Jačanje utjecaja Udruge u javnosti  Hrvatske redovnim informiranjima  o aktivnostima, rezultatima rada  i stavovima Udruge.
5.-  Unapređivanje mikologije i gljivarstva  kao struke i kao nauke, suradnjom sa naučnim i obrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu.


Unutarnji  /interni/  ciljevi

1.-  Unapređenje rada Udruge primjenom njene organizacijske strukture i općih akata.-
2.-  Poboljšanje uvjeta za održivost rada Udruge , utvrđivanjem politike  pribavljanja sredstava .
3.-  Jačanje  kvaliteta Udruge  podizanjem nivoa kako  osobnog  tako  i  timskog  znanja,  vještina i navika  članstva, edukacijom.
4.-  Poboljšanje informiranosti članstva i građanstva izdavanjem biltena i korištenjem  web. stranica Udruge..

 

 

 

Povijest Udruge
Udruga gljivara «Ožujka» iz Rijeke registrirana je kao «Udruženje gljivara Rijeka» davne 1985 godine na inicijativu grupe entuzijasta , zaljubljenika u prirodu i radosti koje ona daruje.
Od osnivača Udruge do danas aktivno u radu Udruge djeluju samo dva člana: dipl.ing. Franko Milan i ing. Raguzin Ervin. Oba člana su sada u Udruzi cijenjeni determinatori.
Za prvog predsjednika Udruge na osnivalčkoj skupštini izabran je gospodin Đorić Radoš , čiji je doprinos daljem razvoju udruge veoma značajan.
Pri osnivanju Udruženje je imalo 128 članova da bi se krajem 1990 godine taj broj povećao na 250 članova.
Već u prvim godinama postojanja pa do 1991. godine Udružunje se iz pretežito «hobističke» , profilira u udružunje sa značajno širim i sadržajnijim djelovanjem, što je svrstava u red najnaprednijih i najmasovnijih društava u tadašnjoj Zajednici općina Rijeka.
Najveće uspjehe Udruženje postiže na planu edukacije građana posebno mlađe dobi primjenjujući pritom različite oblike : predavanja, determinacije, izložbe i razne druge vidove i načine što je dalo izuzetno dobre rezultate.
U periodu 1991 do 1995 godine iz poznatih povijesnih razloga i događaja u Hrvatskoj Udruženje i dalje djeluje ali sa znatno reduciranim programom i članstvom.
Nakon stabilizacije stanja u Hrvatskoj i povratka sa ratišta dijela članova Udruženja, 1995 godine ponovno se javlja inicijativa i Udruženje počinje djelovati primjereno mirnodopskim uvjetima.
Za predsjednika Udruženja izabran je gospodin magistar sc. Ivan Krivičić koji je uspješno vodio udruženje u dva mandata.
Godine 2004 na prijedlog Skupštine Udruge mijenja naziv u Udruga gljivara «Ožujka» / dato prema istoimenoj gljivi lat. «hygrophorus marzuolus», omiljenoj gljivi članova udruge/.
Od 2005 do 2017 godine predsjednik udruge je Predrag Grubišić, kada dužnost prtedsjednika udruge preuzima gospodin Anđelko Šikić.
Danas Udruga ima prosječno godišnje oko 70 redovnih članova od kojih je većina aktivna u radu Udruge.
Ponosimo se postignutim rezultatima: preko 200 stručnih predavanja iz oblasti mikologije, gljivarstva i zaštite prirode, 110 postavljenih izložbi gljiva od kojih su pojedine sadržavale i više od 400 eksponata gljiva.
Udruga je iz redova svoga članstva odgojila vrsne poznavaoce gljiva – determinatore, osposobljene za samostalno postavljanje izložbi gljiva, održavanje predavanja i drugih zahtjevnijih dužnosti.
2007 godine, Udruga postaje član Hrvatskog mikološko – gljivarskog Saveza gdje uspješno sudjeluje u organiziranom radu Saveza.
U svom radu Udruga je zahvaljujući stručnim kadrovima započela sa izradom i realizacijom znanstveno istraživačkih projekata što će i dalje biti prioritet u programu rada i razvoja.
Sjedište Udruge je u Rijeci pri MO «Bulevard», ul Ivana Gorana Kovačića br 12.

 

 

Predsjednik RH Ivo Josipović čestitao jubilej "Ožujki"

 

 

Čestitka predsjednika RH , Dr. Ive Josipovića   članovima Udruge gljivara "Ožujka" Rijeka povodom obilježavanja  25. godina osnivanja i rada.

 "Puno vam hvala na pozivu! Čestitam godišnjicu Udruge i želim nastavak uspješnog rada! Na žalost neću moći doći jer se spremam u SAD na sjednicu opće skupštine UN. Molim vas, prenesite moje pozdrave i čestitke svim članovima Udruge!

 

Srdačno i s poštovanjem,

Ivo Josipović ".

 

 

 

POČASNI ČLANOVI UDRUGE GLJIVARA "OŽUJKA" RIJEKA1.- RADOŠ ĐORIĆ, prvi predsjednik Društva gljivara Rijeka osnovanog 18. rujna 1985 godine.

2.- BOŽAC dr.ROMANO, profesor na poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. U vremenu nakon osnivanja Društva gljivara Rijeka dao nemjerljiv doprinos u stručnom obrazovanju članstva.

3.- VRŠČAJ dr.DUŠAN /pok./ doktor medicinskih znanosti i dugogodišnji predsjednik Gljivarskog saveza Slovenije. Nesebično se je zalagao u radu udruge gljivara "Ožujka" i dao veliki doprinos u edukaciji članstva, determinacijama i postavljanju gljivarskih izložbi.