Gljiva kao u priči

 

Kasna jesen već na kraju, nova godina i zimski mrazevi već davno kucaju na vrata. Na požutjelim listovima kalendara nema više bilježaka o gljivama, nema evidencije o nalascima. Tako to obično biva već godinama.
Ali ono kalendarsko vrijeme i ovo što nam šalju meteorolozi već su davno krenuli svaki svojim putem i priređuju nam vrlo ugodna iznenađenja.
Poslije teških suša u ljetnim mjesecima kada smo zazivali Boga da nas malo obraduje sa kišom i pogledima vječno uperenim prema nebu, ipak se naoblačilo i počelo kišiti. Gljivari uporni u isčekivanju kao Sizif u guranju kamena, pohitali u šume i polja nadajući se nadoknadi izgubljenog u ljetnim mjesecima.
I nisu se prevarili. Ima pravde. Jesen je bila izvanredna kako po oborinama tako i po duljini vremena pogodnog za rast gljiva i gljivarenje.. I još je uvjek dobro a nadamo se da će i Sv Nikola moći sa nama u gljivarenje. Neće nam dijeliti šibe jer smo svoj planirani posao uradili do kraja i pošteno:
U nepuna dva mjeseca /listopad i studeni/ članovi Udruge postavili su 5 velikih izložbi gljiva , održali isto toliko predavanja i priredili jedan skupni edukativno rekreacijski izlet.
Kod članova prevladava zadovoljstvo postignutim, zalaganjem većeg dijela članstva, nenarušeim međuljudskim i prijateljskim odnosima koji su inače jedan od temelja održivosti uduge.

 


Posebno smo ponosni jer nam prilaze novi članovi gotovo redom mlađi koji pokazuju volju za učenjem i angažmanom na obvezama Udruge. Pozdravimo ih i poželimo im ugodno vrijeme provedeno sa nama.
Tako je bilo i ovaj put na sastanku 03.12.2012 godine gdje su članovi donijeli 32 vrste gljiva za determinaciju. Najviše ih je doneo iskusni i uporni tragač Toni. "Samo" 14 vrsta od kojih i vrlo impozantne agaricuse i lepiste.. Bravo za Tonija.
Sve su to lijepo determinirali Predrag i Anđelko. Uz našu "pomoć". Ali....... Ostala je nepotpuno determinirana vrsta od 5-6 primjeraka lijepe gljivice koju radi nedostatka literature ni Anđelko kao "friški" determinator nije mogao determinirati.
Dogovoreno je na kraju da se zadnji sastanak u ovoj godini i druženje članova održi 17.12.2012 godine u prostorijama Udruge u 18.30.h.
Pogledajte video uradak sa satanka klikom ovdje