Stigle prve đurđevače

 


Piše: Milić M.

I vrapci znaju da su prvi vjesnici proljeća kukurijek,visibaba ili lastavica. Ponekada je to i roda.Posebno ona što nosi bebu. Nekada i dvije bebe. Pa odmah kao da je došlo ljeto. Milina. Tako to računaju obični ljudi,što se ravnaju po Julijanskom ili onom Gregorijanskom kalendaru.
Za nas gljivare ta pravila pravila kao da ne važe. Bar što se početka proljeća tiče. Za nas, vjesnik proljeća je smrčak. Pronalazak prvog primjerka nepisani je simbol početka gljivarske godine. Ove godine kiša nije prestajala padati. a sunce je bilo pravo dijetalno. Kalendarski, proljeće je već ušlo u drugi mjesec a smrčaka nigdje na vidiku. Čak i ne okrunjeni kralj smrčaka Makso koji svake godine objavi proljeće sa košarom smrčaka , ove godine pokazuje samo sliku smrčka na mobitelu.


Konačno sam radostan što sam sam sebe uvjerio u ispravnost davno postavljene maksime da nijedna "teorija" nije tako učinkovita kao praksa.

 

 

Nikakva teorija o lijepom ponašanju, zaštiti prirode, ili globalnom zatopljenju nije tako efikasna u promjeni načina razmišljanja a time vjerojatno i djelovanja kao kada dobrovoljno, volonterski kupite i odnosite smeće sa javnih površina koje su naši nesavjesni sugrađani tako bezdušno bacili i ostavili kao "ukras" prirode.
I dok smo Ecija, Katarina, Predrag i ja izvlačili iz usputne makije stotine odbačenih najlonskih vrećica, kutija cigareta, raznih omota i automobilskih dijelova pokraj nas su trkom prolazili takmičari nekog sportskog kluba, bacajući omote od čokolade! Učinilo mi se da smo u srednjem vijeku u ulozi kmetova koji čiste vlastelinka imanja.
Kako smo čistili i odnosili otpad pogledajte u priloženim fotografijama.