Determinatori sve traženiji

 


Zatoplilo, ozelenilo a bome i zakišilo. Samo kumulusi putuju preko Primorja kao da nemaju drugih nebeskih staza. Ili su se cirusi zaustavili nad Slavonijom da bi pospješili branje vrganja gljivarima iz Našica i Slavonskog Broda. Čudne su tajne nebeske.
Ponekada i zavidim kolegama gljivarima iz gljivarskog društva "Kamilo Blagajić" iz Zagreba. Njihov član gospodin Sijerković je poznati meteorolog te ih na vrijeme upozorava i prognozira vrijeme. Zato oni nikada dok gljivare nisu pokisli i mokri kao mi Primorci. Neki zli jezici kažu da imenovani meteorolog ima mogućnosti i promjeniti vrijeme. Prema potrebama njegovih kolega gljivara. Ja osobno u to još ne vjerujem i ako činjenice govore u prilog ovoj teoriji.

Članovi udruge gljivara "Ožujka" iz Rijeke inače poznati tragači za kamufliranom gljivom Hygrophorus marzuolus dočekuju sezonu u punoj ratnoj spremi. Teoretske pripreme za juriš na prve ovogodišnje gljive izvršene su još u toku veljače. Objekti napada bili su smrčci, jurjevke, šljivovače a nadaj Bože i po koja zaštićena ožujka. I tu smo "uhvatili" potrebnu kondiciju i "zalet" za onaj odlučujući okršaj sa robusnim vrganjima.
Za sada se pojavljuju sporadično i u cik- cak formaciji. Gustoća pojave zabrinjavajuća. Po 2-3 primjerka na km2.
Ali ko zna gdje i kada ih treba tražiti taj i nađe. Tako Predrag kaže da je na jednom mjestu pronašao 15 primjeraka.što je zahtjevalo upotrebu kosilice za njihovo sakupljanje. Čitava Klana sutradan je mirisala na gulaš od vrganja. Opet oni zli jezici kažu da je taj miris zapravo od veprovine koju je Predrag dodao gulašu.
Ili recimo naš samozatajni član Toni. Onako iz - čista mira ode, prošeta i donese 3,5 kg. izvanredno lijepih lisičica. Kao da ih je barokni umjetnik stvarao.
Uočio sam da obojica imaju nove gljivarske košarice. Možda je to neka nova vrsta gljivarske "mantre" pa sam sada siguran da ću na prvom sajmu i ja zamjeniti svoju staru košaru.
Čudno i građani ne miruju. I njih je po šumama i gorama sve više i više. Kao došli na izlet. Došli da uhvate zraka a zapravo svi nose košarice.Kažu u šali "Ako se što nađe". Konkurencija gljivarima sve je izraženija tako da postajemo kolateralna šteta rekreacije.
A dolaze nam i iz udaljenijih krajeva da detrminiraju gljive koje su pronašli. Čak iz Istre. Može biti da nemaju povjerenja u neke njima bliže determinatore. Ili po onoj narodnoj "da im vidi kaput put".
Uglavnom sezona počinje i posla za determinatore biti će sve više i više. I kao do sada tu časnu i odgovornu dužnost obaviti će pošteno i stručno na zadovoljstvo svih nas.
Milić M.