101 vrsta gljiva na otoku Krku

101 vrsta gljiva na Krku.

 Već dosta dugo naš predsjednik Predrag malo stidljivo nagovještava odlazak članova udruge na izlet na otok Krk. Kao to je potrebito radi edukacije novih članova kojih hvala Bogu ove godine ima više nego lani.

Članovi ga malo nepovjerljivo promatraju jer on predlaže termin izleta. Nekako baš za Svetoga Martina zaštitnika zlatne krčke "žlahtine" uz koju kažu najbolje idu krčke šurlice i gulaš od divlajči.

Na kraju Predragova upornost je nagrađena. Složili smo se da idemo na izlet na otok Krk. Jer ipak, on nam je jedini predsjednik u drugom mandatu sa velikim izgledima i za slijedeći mandat. Zli jezici kažu i doživotno i ako i to nije isključeno.

Ovim putem uz predizbornu kampanju za parlamentarne izbore u RH ja lobiram za predsjedničke izbore u udruzi. Normalno za Predraga..

I tako pođemo mi na izlet na otok. Krk naravno.

Na polaznoj točci u Bakarcu vreva od članova i prijatelja koje vode sa sobom. Nude se naki "domaći" specijaliteti i capucino na bakarački način. Gorčinu capucina pojačava njegova cijena.

A onda polazak. Pa putarina pa mostarina pa tunelarina pa benzinarina i ostale ...inarine.

Vrijeme kao u sred ljeta. Sunčano i toplo za košulju. Da nije opalog lišća po tlu sličilo bi proljeću.

Razmiljeli se članovi Ožujke po Krku kao "rakova djeca". Na sve četiri glavne strane svijeta. Ja sa svojim pratiocima krećem po sporednim stranama. Mi tražimo samo nepoznate vrste gljiva. Za većinu članstva to su sporedne vrste.

Usput susrećemo Josipa sa Lidijom i Feraricom. Pokazuju "ulov". Tek 4-5 laktarius-a.

Preskačemo rampu na pisti zračne luke Rijeka, obilazimo zgradu spremni za ispriku čuvaru koga do kraja i nismo vidjeli.

Ali smo zato vidjeli pravi avion. Propisno "parkiran" van piste na travnatom terenu. Jeste malo zastario tip i bez elise ali pravi avion. Kao recimo MIG-29 ili sličan. E ispod takvih se baš i nalaze one najnepoznatije vrste gljiva koje mi tražimo.

Ali kakav peh! Tragovi netom prošlog stada ovaca sa susjednog ovčarnika srušiše sve naše snove o riznici gljiva pod krilima oronule ptice.

Mijenjamo mjesta i staništa. Nalazimo gljive gdje manje gdje više ali uglavnom na zaklonjenim mjestima.

Brojimo vrste 1,2,3... do 26. Ima i nama nepoznatih koje će naši determinatori prepoznati. Samo da im one dopadnu šaka.

I vrijeme za sakupljanje gljiva brzo prođe. Predaja gljiva za izložbu zakazana je na Rudinama u 13.00 h.

Predrag se češka po zatiljku i gleda "brdo" gljiva koje su članovi udruge sakupili i ostavili na tlu bezlične betonske ploče. Determinira i slaže a mi mu pomažemo. Dolazi "glavni" determinator Anđelko i odmah se uključuje u postavljanje izložbe. Po vrstama i rodovima. A rodovima nema kraja.

Izbrojali smo ih 101.

Blanka priprema delicije za umorne sakupljače gljiva Ispijam merlot koji mi nudi Minka za aperitiv.

Oko Anđelka i Predraga okupili se članovi koji koriste pogodnost da prošire i provjere svoje gljivarsko znanje u praksi. Ipak, znatno je veće okruženje oko Blanke. Tamo se isto dokazuju sposobnosti. One gurmanske. Puno je takmičara za ovu disciplinu.Miomirisi ćevapa i roštiljača miješaju se sa mirisima mora.

I šećer na kraju. Vlasta ima iznenađenje. Baklava. I to ona prava. Jedinstvena i reprezentativna kao i njena autorica. Uspio sam dobiti dvije baklave.

Bura sa Velebita pojačava i sunce je u smiraju. Polako spremamo stvari i polazimo put Rijeke. Ili na kavu što poziva Predrag u Čižiće. Biramo bliži put prema Rijeci.

Opet putarina, mostarina benzinarina....

Sutra je novi dan.

Klikom na LINK pogledajte audio video uradak na temu izleta na Krk.

 

A eavo i nekih izjava:

 Predrag: Mislim da je izlet opravdao svoj cilj i našu namjeru educiranja svih

posebno novih članova.

Dragutin Vahtarić -"Cico" /Predsjednik HMGS/: "Sjećam se dobrih običaja kada smo na ovakve izlete

pozivali i predsjednika Hrvatsko mikološko gljivarskog Saveza".

 Blanka Čekada: "Zadovoljna sam jer su na moj dio obveza stizale samo pohvale".

 Anđelko Šikić: "Neočekivano puno gljiva. Bilo ih je i vrlo rijetkih što je zahtjevalo izuzetne napore u determinaciji, budući ih ne susrećemo tako često".

 Ivan /novi član/:  "Danas sam puno naučio. Posebno o otrovnim gljivama koje ne smijemo sakupljati".

 Milić Milutin.