Gljivarenje na Muljavi

Gljivarenje na muljavi

  Piše: Milić M. 

Kad  gljivari iz grada na 4 rijeke proslavljaju dane i tjedne piva, zažele se druženja i gljivarskih priča  pa to oni i objave  svim znanim i neznanim, legalnim i onim nelegalnim gljivarima u Hrvatskoj a često i šire.

   A da bi druženje bilo i sadržajno, da bi se mogle ispričati neke nove gljivarske priče i udahnuti im trenutačno  hit o susretima sa divljim zvjerima mora se biti u prirodi. Ma majstori su oni u tome. Pronašli malu muljevitu Muljavu sa velebnim dvorcem uprave šumarije Karlovac smještenim podno legendarne Petrove gore.

   A okolo šuma. Prava pravcata. Stoljetna stabla izrasla nebu pod oblake.I to sve simbionti.pa hodeći između njih moraš gljive preskakati. Pogled kroz šumu dopire do vječnosti. 

   E u takvu plodonosnu šumu kojom gospodari Šumarija Karlovac pozvaše i nas karlovački gljivari na druženje.Nije mala i svakodnevna stvar da vam poziv za druženje upute Cico ili Marijan.I to osobno. Oba na visokim funkcijam. Što u Savezu što u Gljivarskom društvu. Obećavaju i degustaciju piva. Onog karlovačkog iz 1875 godine  za koje neki brkati meraklija kaže "Sviđa mi se". I ne briše pivsku pjenu sa brkova.

   Mi Riječani iz"Ožujke"imamo puno razloga da poziv prihvatimo. Osnovni je očuvanje tradicionalnog prijateljstva kroz  posjete. A nije niti po bontonu da odbiješ poziv prijatelja. Moraš biti na nivou.

Osim toga probati ćemo i "Karlo _ Vačko" što nam vjerujem i neće teško pasti. Jedino što ne smijemo zaboraviti da nakon svakog gutljaja piva glasno,/da svi čuju/ kažemo "Sviđa mi se".

Da o susretima sa našim počasnim članom dr. Romanom, sa predsjenikom i glavnim tajnikom Hrvatskog mikološko gljivarskog saveza Cicom i Brankom, i ne govorimo. To su uvijek trenutci za pamćenje. Odnosno memoriranje ko još ima rezerve memorije.

  A moramo dati i podršku našem Anđelku koga će taj isti naš počasni član i glavni tajnik HMGS  jako "znojiti" i postavljati neugodna pitanja o morfološkim osobinama gljiva. I to onih što rastu uz Muljavu podno još uvjek zelene Petrove Gore.

  No Anđelko je 'ladan kao Karlovačko. Ma nije on od jučer. Za nas obične sakupljače gljiva on je kao enciklopedija, kao ikona boga Gob-a. Slikamo se uz njega i daje nam autograme. Neka se nađe. Ko zna do kuda će on dogurati.

  U jedno smo sigurni: vratićemo se u Rijeku sa Anđelkom determinatorom. Zaželesmo mu sreću na ispitu.

  I bi dan 06. listopada 2012 ljeta gospodnjeg. Sakupili smo puno gljiva uz Muljavu, oko i iznad nje. Družismo se sa gljivarima iz Hrvatske , susjednih zamalja i kantona, sa počasnim članom i funkcionerima Gljivarskog saveza. I bi nam uistinu divno i sadržajno. Promukli smo od glasanja "Sviđa mi se".

  Najljepši poklon uručio nam je Anđelko: diplomu determinatora. I to kao prvi u rangu svih kandidata.

  Čestitasmo mu podno Petrove Gore gdje još uvijek snažno odjekuje naše "Sviđa mi se".

  Pogledajte i video prilog Blanke Čekada,  koja je zabilježila nezaboravne trenutke.