Kod "Anke Rožanke" - treći put

Piše: Blanka Čekada

Tradicionalni izlet kod"Anke Rožanke".Sa Delte na Rječini knenula je grupa od 14 članova udruge gljivara "Ožujka" iz Rijeke u zelena bespuća Gorskog Kotara. U Rijeci vruće i sparno i jedva čekamo da osjetimu svježinu divnog goransko zraka.
Kako je prethodne noći palo dosta kiše ponadali smo se da to ubrzati rast i oporavak gljiva kojih ruku na srce ove godine u našim krajevima i nije baš bilo.
No naše želje i nadanja uglavno su ostala samo na željama. Gljiva je bilo tu i tamo - vrlo malo. Poneka krasnica, biserka, lisičica i lignikolke. Stršaka nije nedostajalo. Neugodan miris prekrio je čitavu šumu. Nikada ih nisam toliko pronašla kao sada. Kao da je to njihova godina.
Alemka je u svom traganju naišla na pravi ljetnji raritet: poveći bukovi panj pun predivnih svijetlih i zdravih bukovača. Uz poznatu gljivarsku solidatrnost ubrzo se je stvorila "gužva" oko panja. Svi su hteli "komad kolača". Za mnoge, posebno nove članove ovo je bio prvi susret u prirodi sa ovom vrstom gljiva. Sreći nije bilo kraja.

Na roštilju me je zamjenjivao naš mladi član Miloš i ide mu to jako dobro isto kao i poznavanje gljiva.Dok nam je vrijeme dozvolilo vrijeme smo provodili vani na pokošenoj livadi da bi se kasnije "preselili" u prostorije objekta koji još uvijek nazivamo "kod Anke Rožanke" i ako nje već poodavno nema u njemu.
Oduševljeni divnim ambijettom i sadržajima druženja dogovorili smo da ovaj izlet ponovimo 13.07.2013.
Bio je to jedan lijep i nezaboravan izlet.