Možda malo neobično

 

 

Piše: Željka Sunko

Možda malo neobično, ali danas smo prvi put bili u Vrbovskom i vidjeli kanjon Kamačnik !
Prelijepo je, dan za pamćenje. Stigli smo nešto ranije, strahujući da ne zakasnimo. No radi znatnijeg kašnjenja nekih prijavljenih društava i pojedinaca sam početak obilaska i sakupljanja gljiva odložen je za kasnije .
Organizatori su imali puno dobrih namjera i vjerojatno je za velik broj učesnika, sve bilo baš kako treba, ali nas su zaboljele noge stojeć', pa smo samoinicijativno odlučili krenuti prema izvoru i naravno u potragu za gljivama. Tako nismo ni čuli kad se netko na koncu oglasio i prenio da je odlučeno, da se i povratak sa sakupljanja odlaže za kasnije !
Prije našeg "bijega" sreli smo naše članove, Mariju, Blanku, Mirjanu, pa Ivana, Omera i druge. Ukupno nas je iz Ožujke bilo, jedanaest. Neki su stigli vlakom, neki autobusom, neki autima . . .
Na štandu kod bistroa Kamačnik moglo se za 25 kuna platiti kotizaciju za sakupljanje gljiva, čuli smo da se poslije bira tko je od sudionika ubrao najviše vrsta, najljepšu gljivu . . . , a oni kojima se nije hodalo mogli su se okušati, uz kotizaciju od 45 kuna, u pripremi gljivarskog kotlića. ( Kad sam vidjela kutije uzgojenih šampinjona, bila sam iznenađena, nije mi se to nekako uklapalo! )
Uglavnom, uz nemalo "hodanja amo-tamo," ne bi li nešto saznali, na kraju smo krenuli stazom. Mogu slobodno reći da u kanjonu nema mjesta koje nisam željela "uslikati". Uz samu stazu, nema naravno ni jedne gljive, a za potragu, treba se verati uz strme obronke kanjona, što nije za svakoga!
Željeli vidjeti kanjon i sakupiti nešto, pa smo si dali truda. Ne znajući da imamo još vremena, na kraju smo, ne došavši do izvora, skoro trčali natrag, da stignemo i pokazati što smo sve našli. O kanjonu će naše slike sve reći, a o takmičarskom dijelu . . . Kad smo se ponovo našli s drugim našim članovima, kod ocjenjivačkog stola, na zajedničku smo hrpu složili ukupno dvadeset i dvije "priznate" vrste gljiva, ( moje je skromno mišljenje da ih je bilo više ), ali - prave determinacije nije ni bilo! Nije imenovana ni jedna jedina vrsta!? Pomalo razočarani, dali smo mjesta drugima, a na naše iznenađenje, pobjedu je izgleda odnijela ekipa sa preko pedeset vrsta ( da mi je bilo vidjeti, gdje su ih našli ! ) Ipak, važno je sudjelovati, kažu sportaši.