Izložba jesenjih gljiva u Rijeci

 
Piše: Milić M.

U ugodnom ambijetu Mjesnog odbora Sv. Nikola u Rijeci,vrijedni članovi udruge gljivara „Ožujka“ iz Rijeke postavili su svoju već tradicionalnu izložbu jesenjih gljiva prikupljenih na staništima cijele Primorsko-Goranske Županije.
Izloženo je preko 300 vrsta gljiva koje su uredno predstavljane prema mikološkoj sistematizaciji i zahtjevima savremene organizacije edukativnih izložbi.
Izložbu je postavio gost iz Ljubljane, determinator Branko Vrhovc uz značajnu pomoć članova udruge gljivara „Ožujka“ Rijeka.
Ovakve izložbe su uvijek bile mjesto mnogobrojnih susreta gljivara, razmjenu iskustava u nalaženju, determiniranju i konzumiranju gljiva, pronalaženje novih , potencijalnih /posebno mladih/ gljivara, otkrivanje novih spoznaja iz svjeta gljiva, te sklapanje novih poznanstava i prijateljstava.
Poseban interes posjetioci izložbe pokazali su za Pravilnik o zaštiti gljiva i njegovu selektivnu primjenu nakon sklopljenog ugovora između Hrvatskih Šuma i Hrvatskog mikološko gljivarskog Saveza.
Bez obzira na impozantnu brojnost izloženih vrsta gljiva efekat izložbe značajno je umanjen nedostatkom gljiva iz porodice Boletaceae, posebno iz roda Boletus.
Kralj gljiva Boletus Edulis ili kako se narodnim imenom zove Vrganj je najpopularnija i vjerojatno najpoznatija gljiva u našim krajevima pa je njegovo opravdano „odsustvovanje“ sa izložbe razočaralo brojne posjetioce.
Izložba je za građane posjetioce bila otvorena 11. I 12. studenog dnevno od 10.00 do 19.00 sati što je omoggućilo velikom broju interesenata, posebno ljubitelja gljiva da je posjete i steknu neka nova saznanja o gljivama,o Pravilniku o zaštiti gljiva, Hrvatskom mikološko gljivarskom Savezu a posebno o radu udruge gljivara „Ožujka“ iz Rijeke.