Gljivarijada u Klani


 

26.09.2009.god. u Klani, je u programu obilježavanja tradicionalna Gljivarijade , priređena izložba gljiva pod nazivom "Gljive - ukras i bogatstvo klanjskih šuma"koju je postavila riječka udruga gljivara "OŽUJKA". Izloženo je bilo 156 vrsta jestivih i nejestivih gljiva,koje su cijelo prijepodne vrijedno sakupljali članovi Udruge Ožujka.Samom otvorenju je uz članove i predsjednika udruge Ožujka Predraga Grubišića,bio nazočan i klanjsi načelnik gospodin Matija Laginja, koji je uputio pozdravne riječi prisutnima.
U svom nastupu Predrag Grubišić je istaknuo da izložba ima edukativnu vrijednost,te da treba sačuvati klanjske šume,koje su još uvijek lijepe i nezagađene i u kojima se kroz cijelu godinu-ovisno o sezoni- može pronaći i do četiri stotine različitih gljiva.
Na panoima izložbenog prostora bile su izložene fotografije gljiva autora Ervina Raguzina,člana udruge Ožujka,koji se pored determinacije bavi i fotografijom posebno slikanjem pronađenih vrsta gljiva.
Izložba je bila otvorena 27. i 28.09. od 10.- 19. sati .Članovi udruge su dežurali i bili na raspolaganju ljubiteljima izložbe-gljiva,odgovarajući na njihove upite .Posjećenost je bila jako dobra.I mlada,organizirana posjeta dječjeg vrtića i osnovne škole,i starija populacija ,svi su sa velikim zanimanjem razgledavali izložene primjerke gljiva.Izložbu je postavio gospodin Franko Milan a determinaciju izloženih eksponata gljiva izvršili su članovu Udruge "Ožujka" Predrag Grubišić, Tita, Franko Milan i Raguzin Ervin. Više o Izložbi pogledajteovdje .

Tekst: Blanka Čekada
Snimci: Jagoda Pavletić i Milić Milutin