"Zelenom čistkom" obilježen dan planeta Zemlja.


 

 

  
Piše, Milić M.

Povodom Dana planeta Zemlja u gradu Rijeci održala se je 20.04.2013 god. akcija čišćenja divljih odlagališta "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš".
Akciju je podržala i udruga gljivara "Ožujka" iz Rijeke čiji su članovi na različitim lokacijama učestvovali u realizaciji ove već pomalo i tradicionalne akcije.
Bili smo na čišćenju divljih odlagališta otpada na najtežoj dionici od Bivia do nekadašnjeg motela Panorama gdje su naši članovi zajedno sa riječkim studentima "prikupili" preko 20 vreća raznog otpada.
I dok smo Ecija, Katarina, Predrag i ja izvlačili iz makije stotine odbačenih najlonskih vrećica, kutija cigareta, raznih omota i automobilskih dijelova, pokraj nas su trkom prolazili takmičari nekog sportskog kluba, bacajući omote od čokolade! Oprostili smo im, jer neznaju što čine.
Nikakva teorija o lijepom ponašanju, zaštiti prirode, ili globalnom zatopljenju nije tako efikasna u promjeni načina razmišljanja i osvješćivanja kao dobrovoljno, volonterski sakupljanje i odnošenje smeća sa javnih površina koje su naši nesavjesni sugrađani tako bezdušno bacili i ostavili kao "ukras" prirode.
Ti sugrađani koji su to smeće "poklonili" majci prirodi prolazili su pored nas ugodno zavaljeni u svojim jurećim limenkama i znatiželjno nas promatrali onako znojave i prljave. Poneko od njih bi nam i potrubio vjerojatno kao znak podrške i obećanja da će i dalje onečišćavati prirodu kako bi mi volonteri imali što raditi. A možda smatraju i da nam je to praznični hobi.
Pokraj nas prolazilo je mnogo automobila, šetača, berača šparoga, sportaša, šetača pasa, osoba različie životne dobi i zanimanja a da se niko nije zaustavio da nas upita što radimo i dali nam je to teško. Niko se od tih naših sugrađana koji u tom dijelu grada stanuju, imaju kuće, prodavnice, kafiće i parkirališna mjesta nije "sjetiio" da nam se pridruži i ako je dobar dio otpada koji smo mi kupili i njihovih "ruku djelo".
Ipak, nije nam bilo teško jer mi imamo samo jednu prirodu i samo jedni majku planetu Zemlju.