Ciathus striatus / ptičije gljezdo ili prskajuća šalica/.

Piše: Milić Milutin

Ciathus striatus malena gljivica poznata još pod narodnim imenom "ptičije gnjezdo" raširena je vrsta sapčrofitnih gljiva u svim regijama sa umjerenom klimom.
Gljiva nalikuje na minijaturno ptičije gnjezdo sa brojnim sitnim "jajašcimna" /Peridioles/ koja su zapravo mala tijela popurt sočiva koja sadrže spore. Ciathus striatus je lako prepoznati od drugih Ciathusa po dlakavom eksterijeru i izbrazdanim unutarnjim zidovima čašice . Raste najčešće na odumrlom drvećuu otvorenim šumama ali može se naći i na piljevini te na raznim malčevima u urbanim sredinama.
Raste od ljeta do početka zime a boja i veličina može se bitno razlikovati. No najčešće je sive ili smeđe boje a promjer klobuka je je obično 6 - 8 mm visok u prosjeku 7 - 10 mm..
Još je jedan zajednički naziv za Ciathus striatus "prskajuće šalice" aludirajući na metod raznošenja spora. Naime, stranice čašice su pod kutom a peridioles sa sporama kapi kiše izbaciju iz šalice pod tlakom što omogućava daljnu reprodukciju ove vrste. Unutrašnja strana čašice /peridium/ je izbrazdana i sjajna a mladi primjerci imaju poklopac /epiphragm/ koji čini tanka membrana koja pokriva otvor šalice. Vanjska strana ove membrane je dlakava kao i ostatak exsoperidiuma. Često ove dlake sa poklopca odpadnu ostavljajući bijeli sloj /membranu/ koja se proteže preko čitavog otvora šalice. Kako peridium sazrijeva i širi se ova membaran puca i otpadne razotkrivajući peridioles što mu omogućuje prskanje i izbacivanje iz šalice.
Spore Ciathus striatus su eliptične i gladke, urezane na jednom kraju. Duljina spora je 15 - 20 um. a 8 - 12 um širine.
Ciathus striatus je prvi opisao William Hudson u svom radu 1778 godine "Flora Engleske" kao Pezziza strijati, da bi ga Carl Ludwig Willdenow 1787 godine preimenovao u Ciathus striathus.
Ciathus striatus je saprofitna gljiva jer se hrani propalim organskim tvarima i obično raste u grodovima na grančicama otpa log drveća. Razmnožava se dvospolno kao i većina gljiva Basidiomyceta
Dokazano je da je Ciathus striatus bogat izvor bioaktivnih kemijskih spojeva. Tako tvar Striatins ima antibiotsko djelovanje protiv Fungi inperfecti i razne gram pozitivne i gram negativne bakterije. Sadrži i triterpenske spojeve glochidone,glochidonol, glochidiol i glochidiol diacetata, cyathic kiseline,striatic kiseline i mnogo drugih spojeva.
Priložene fotografije uz tekst pronašao sam 16.09.2014 godine kod mjesta Lukeži na desnoj obali rijeke Rječine. Radi nepogodnih vremenskih uvjeta fotografije nisu napravljene na prirodnom staništu.

Refgerence: Wikipedia - slobodna enciklopedia.

Fotografije

IMG_1005IMG_1012IMG_1006IMG_1008IMG_1009IMG_1011