Izložba jesenjih gljiva.

16.10.2017. 18:22

 

Članovi Ožujke  svake godine postave prosječno po 3 izložbe gljiva od kojih je jedna posvećena tradicionalnom susretu gljivara u Skradu, jedna u "čast" proljetnjim gljivama i jedna najvažnija i najobimnija, posvećenu završnici rada i aktivnosti članova u tekućoj godini.

O drugim prigodnim izložbama gljiva i ne vodi se nikakva evidencija jer je njih stvarno bilo puno /Liganj, Učka, Klana i dr./. Kroz  ove izložbe stjecalo se je iskustvo, znanje, praksa i želja da svaka naredna izložba bude bolja od predhodne.

No uvijek su determinatori udruge kod postavljanja izložbe jesenjih gljiva, gdje se nekada našlo i preko 400 vrsta gljiva, pozivali "u pomoć" iskusnije determinatore iz drugih udruga ili Saveza a često i goste iz susjedne Slovenije.

No svemu dođe kraj pa tako i gostujućim determinatorima koji su ostavili duboki trag u  organizaciji i determinaciji tokom naših izložbi.

Ove godine shvatili smo da je nivo stručnog znanja  iz mikologije i gljivarstva kod članova a posebno determinatora dostigao razinu koja osigurava samostalno postavljanje izložbe bez pomoći sa strane.

U prvom redu hrabrost i odgovornost preuzeo je na sebe predsjednik udruge Anđelko Šikić koji je izrastao u jednog od najboljih determinatora u HMGS pa time i u Hrvatskoj. Postavio je u Rijeci odličnu izložbu jesenjih gljiva sa izloženih i determiniranih 263 eksponata.

Veliku pomoć u organizaciji i determinaciji imao je od determinatora Predraga Grubišića i Ervina Raguzina. O ostalim članovima udruge koji su sakupljali i donosili gljive i dekoraciju, dežurali i održavali izložbu samo riječi pohvale.

Izložba je održana 15. i 16. listopada 2017 godine  a odaziv građana za razgledavanje izložbe bio je jako dobar.

Predsjednik udruge i determinator Anđelko ističe da je ove godine a to su potvrdili i ostali članovi izložba "obogaćena" gljivama Hygrophorus Capreolarius i Cortinarius Clarobaltoides koje su na našim staništima dosta rijetke pa ih do sada nismo nalazili niti imali prilike vidjeti na izložbama.  

Šteta što izložba nije adekvatno i medijski propraćena jer je jedina takve vrste u gradu Rijeci a rezultat su velikog znanja, zalaganja i želje  članova da  gljive konačno dobiju svoje mjesto u našim životima.

Jer gljive mogu spasiti svijet!

 

 

 

 

 

Fotografije

121 (1)122126127128129

Arhiva vijesti